Zakazani ispiti za 160 sudijskih i tužilačkih pripravnika

Zakazani ispiti za 160 sudijskih i tužilačkih pripravnika

Pravosudni sistem Srbije primiće se 160 pripravnika u sudovima i tužilaštvima širom Srbije. Testiranje kandidata sprovodi Pravosudna akademija 29.05. i 05.06.2018. godine u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.
U Nišu će se ispit održati 29. maja u 11 sati na Pravnom fakultetu
Po oglašenom javnom konkursu Ministarstva pravde od 15.12.2017. godine, Pravosudna akademija je zakazala ispite za proveru znanja kandidata koji su konkurisali na mesto sudijskih i tužilačkih pripravnika.
"Reč je o odluci Ministarstva pravde da raspiše konkurs za prijem pripravnika u sudovima i tužilaštvima širom Srbije. Pripravnički staž traje dve godine i za to vreme, pripremaće se i u praksi za polaganje pravosudnog ispita, pohađanje Pravosudne akademije i ulazak u pravosuđe Srbije kroz prvu sudijsku odnosno tužilačku funkciju. Govorimo o 58 sudova (osnovnih, viših i privrednih) koji ukupno primaju 121 pripravnika i 16 tužilaštava (osnovnih i viših) koja primaju 39 pripravnika", ističe direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić
Najveći broj kandidata na pripravničkim pozicijama biće primljen upravo u sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, ali i u još tridesetak gradova Srbije.
Po rečima direktora Pravosudne akademije Nenada Vujića, uloga Pravosudne akademije je da testira znanje svih zainteresovanih kandidata koji su završili Pravni fakultet, a nisu položili pravosudni ispit, kako bi se odabrali najbolji pojedinci da osveže naše pravosuđe.

Kandidatima je bilo dozvoljeno da apliciraju i za mesto tužilačkog i za mesto sudijskog pripravnika, odnosno u više tužilaštava i sudova, pa tako govorimo o jedinstveno evidentiranim kandidatima za tužilački ispit - 247, a za sudijski 500.
Ovo je prvi put da se ovoliki broj kandidata prima odjednom u pravosuđe Srbije i posebno se ističe da je ovo prvi put da se kroz jedinstveno testiranje kandidata primaju pripravnici.
Članak Zakazani ispiti za 160 sudijskih i tužilačkih pripravnika se pojavljuje prvo na juGmedia.

Podeli vest