ŽALOSNO Malina pala na 80 dinara u Leskovcu, malinari očajni!

ŽALOSNO Malina pala na 80 dinara u Leskovcu, malinari očajni!

Desilo se očekivano. Hladnjačari su danas ponovo ucenili proizvođače malina u leskovačkom kraju i to oni manji, takozvana druga ruka, i cenu spustili sa 100 na 80 dinara po kilogramu.
Reč je o hladnjačarima iz Leskovca.
Katastrofa. Nisam znao šta me je snašlo kada sam predao skoro tonu malina. Kaže mi vlansik: „80 dinara, uzmi ili ostavi“. Došlo mi je da se ubijem, ali nisam imao izlaz jer sam radnike već platio, robu predao, a već se bližila noć i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača“, priča malinar koji zahteva anonimnost.
Taj malinar, ali i ostali koji su predavali robu istom hladnjačaru, takođe mole da ne im pominjemo ime firme, „jer smo već unapred uzeli gajbice, te da ,mali jedu velike,“, što navodi na zaključak da su se već pomirili sa sudbiniom.
Taj hladnjačar se posle završenog otkupa nikome nije javljao na telefon. Mobilni je isključio, a na fiksni su uzalud zvonili.  Sedište njegove firme je u Bratmilovcu.
Cene malina u ariljksom kraju i dalje su po 100 i 105 dinara
Za razliku od malih, veliki otkupljivači, poput „Jugpromoma“ koji direktno izvozi svoju robu, „Strela Klajić“ i „Fungo jug“, i dalje plaćaju kilogram maline po 100 dinara.
No, nije nemoguće da hladnjačasrki kartel već sutra ujednači cene i da malinari, koji tokom cele godine obrađuju svoje malinjake i po 20 dinara po kilogramu plaćaju radnike za branje, kao i lane i ove godine ostanu kratkih rukava, odnosno, u gubicima.
Direktor „Fungo juga“ Bratislav Jovanović kaže da su maline u leskovačkom kraju ove godine odličnog kvaliteta.
Lično mislim da cena ne bi smlea da ide ispod 100 dinara i 105 sa prevozom do hladnjače, koliko mi plaćamo. Što se nas tiče, trudićemo se da zadržimo tu cenu“, kaže Jovanović.
Prema njegovim informacijama, cena malina u Brusu pala je već na 60 do 80 dinara, za prvu klasu, jer se hladnjačari pored prepunih hladnjača, kako tvrde, izvlače i na kišu, koja je, inače, u leskovačkom kraju tek malo i mestimično pala.
Članak ŽALOSNO Malina pala na 80 dinara u Leskovcu, malinari očajni! se pojavljuje prvo na juGmedia.
Podeli vest

Vesti

 

Drugi su pročitali